Kedilerde Depresyon

Kedilerde Depresyon

Kedilerde Depresyon

Kedi en hassas canlılar arasında ilk sırada yer alır yapısından dolayı çevresinde yaşanan tüm değişimlerden oldukça kolay etkilenir. Ve bu etkilenmeleri hareketleriyle ortaya koyar ve sorunlarını anlatabilir. Kedilerde depresyon belirtileri arasında saklanma ve kaçma duygusu ilk sırada yer alır. Her zaman cana yakınlığından daha fazla çekingen olur ve korkma duygusu artar. Strese bağlı olarak salgılanan hormonlar midesini rahatsız ettiği için hassas bir hale gelir ve kusma problemi yaşar.  Ve sürekli etrafı yalama isteği ile anlatmaya çalışır.  

Kedilerde Depresyon Nedenleri

Yapılan araştırmalar kedilerde depresyon nedenlerini tam olarak açıklayacak bir sonuç ya da kanıt bulamamıştır ancak en çok yaşanan depresyon nedeni alıştığı mekandan ya da sahibinden ayrılmasıdır. Onun dışında beslenme düzeni değişmesi, yani kedi maması değişimi, uzun süre aç kalması, kedi kumu için kullanılan kum kabının düzenli olarak temizlenmemesi kızgınlık dönemi kedilerde depresyon nedenleri arasında sayılır. Bunların yanı sıra evde sürekli olarak Yalnız bırakılan ve yeteri kadar ilgilenilmeyen kedilerde rahatlıkla depresyon sorunu yaşanabilir.  Aşırı ilgi göstermekte bazı durumlarda kediyi sıkar ve huysuzlaşmasına neden olur.  

Kedilerde Depresyon Halinde Tedavi Süreci

Bazı kediler yemek yerken yanında sahibinin olmasını istemez, sahibi bunu anlamaz ve sürekli yemek yerken kedisinin yanında olursa depresyon sürecine zemin hazırlamış olur. Oldukça sosyal olmalarına rağmen çoğu zaman yabancı kişiler ile sürekli iletişim halinde olmaktan hoşlanmazlar. Hayvan sahipleri açısından önemsenmeyen kedi depresyonu kontrol altına alınmadığında ciddi hastalıkların başlangıcı olabilir. En sık görülen bu hastalıklar deri ve mide hastalıklarıdır. Tedavi süreci sıkıntılı ve zordur. Tedaviye başlamak için öncelikle depresyon nedeninin ortaya çıkarılması gerekir. 

Uygulanan Yöntemler

Depresyon teşhis edildikten sonra veteriner hekim tarafından ilaç tedavisi süreci başlar. Tedavi döneminde en fazla uygulanan yöntemler arasında davranış takibi ne davranışları iki değişiklik gelir. Aynı zamanda bitkisel ilaçlarda kedilerde depresyon tedavisi uygulamasında kullanılır. Depresyon dönemindeki bir kediye kesinlikle daha şefkatli davranılmalı ve daha fazla ilgi gösterilmelidir. Sürekli stresli ve sinirli dönemlerde kedilerden uzak durmakta fayda var çünkü kedi hassas yapısı gereği bu durumu takip eder ve bundan etkilenir.

Etiketler: Kedilerde Depresyon Belirtileri
Kasım 14, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR