Evde Kedi Bakımı

https://www.petgross.com/

Evinizde bir kediniz varsa ve evde kedi bakımı gibi bir misyonu edinmişseniz, beslenmesinden taşımasına, yatacağı yerden, tuvaletine, pasaportuna, aşılarına kadar birçok farklı detayıyla da ilgilenmeniz gerekir. Bir kedinin bakımı, köpeklere göre çok daha az gibi görünse de ufak detaylarla ilgilenilmediğinde, çok daha farklı sonuçlar ortaya çıkabilir. Her kedi birbiriyle aynı olmaz ve yediği mamadan, içtiği suya, yatacağı yere kadar farklılık gösterebilir.

Kedi Kuru Mama Seçimi

Evde kedi bakımı içinde en önemli kriterlerin başında mama seçimi gelir. Kediniz için en iyi mamaları seçme sırasında, kedi maması etiketlerinin nasıl okunacağını bilmek gerekir.

Kedilerin temel besin ihtiyaçları içinde;

• Et, balık ya da kümes hayvanlarından elde edilen protein

• Temel aminoasitler

• Bazı vitamin, mineral, enzim ve yağ asitleri ile su vardır.

Mısır, buğday, pirinç gibi dolgu maddeleriyle oluşturulan kuru kedi mamaları kullanılıyor olsa da kedilerin karbonhidrata ihtiyacı olmaz. Aynı zamanda kuru mamalar, yaş mamalara göre daha az maliyetlidir ve bakımı daha kolaydır. Kuru mamalar, gün boyunca dışarıda bırakıldığında bile hemen bozulmaz. Kuru mama seçerken, hayvansal proteinli içeriklerden oluşan mamalar olmasına dikkat edilmelidir. Eğer kediniz gelişme evresinde kuru mamayla tanışırsa, ergenlik döneminde de kuru mama tercih edebilir.

Kedi Yaş Mama Seçimi

Evde kedi bakımı içinde kedilerin yaş mama seçimi de önemli yer tutar. Kediniz yaş mamaya eğilimliyse konserve yiyeceklerin su içeriğinin fazla olduğu unutulmamalıdır. Çoğu kedi, düzenli olarak su içmez. Kedi mamalarında kalsiyum, fosfor, demir, magnezyum, çinko, sodyum gibi minerallerin olmasına dikkat edilmelidir. Kedinizin eklem sağlığı, kemik ve dişleri için bu mineraller gereklidir. Kediniz düzenli su içmiyorsa, yaş mama ile beslenmesi gerekir. Aynı zamanda kedinizde aşırı su kaybı varsa ya da idrar yolu sorunları bulunuyorsa, yaş kedi mamaları verilmelidir. Bunun yanında ıslak mamaları kuru mamalarla karıştırarak da verebilirsiniz. Haftanın 1 ya da 2 günü yaş mama, diğer günlerde kuru mama verebilirsiniz. Yavru kedilerde protein ve yağ oranı yüksek mamaların verilmesi gerekir. Kuzu eti, hindi, ton balığı ya da tavuk eti, yaş mama olarak kedilere verebileceğiniz mamalardır.

Kedi Bakım Ürünleri Kullanımı

Kediler, kendilerini yalayarak temizleyen havyanlardır. Çok nadir de olsa banyo yapan kediler vardır. Evde kedi bakımı içinse kedi bakım ürünleri kullanımı da önemlidir. Kedinizi düzenli olarak fırçalamak ve taramak gerekir. Kedilerin sık fırçalanması, tüylerinin temiz tutulmasında önemlidir ve kedilerin daha az tüy dökmesine olanak tanır. Tüyleri daha yumuşak hale gelir. Tırnakların düzenli olarak kesimi, kulaklarının temizliği ve göz temizliği yapmalıdır. Kulakların bakımında haftada bir kere kulak kiri ve kalıntılar temizlenir. Bunun için sonar dedektörler kullanılır. Diş bakımı için; dil, diş ve damakta sağlık riskini ortadan kaldırmak için, kedilere özel kullanılan diş fırçalarından ve diş macunlarından kullanılır.

Kedi Kumu Temizliği

Kediler düzenli olarak temizlenip toplanan tuvaletleri kullanmayı tercih eder. Çünkü kendisi işi bittiği zaman, yaptığını saklamayı düşünür. Bunun sebebi, düşmanlarının kokusunu almaması içindir. Bu yüzden kedi kumu temizliği yapılırken çöpün türüne göre her hafta sık sık ya da 3-4 haftada bir kere temizlik yapılır. Topaklanan maddelerin sık sık, günde iki kez temizlenmesi gerekir. İdrar kutu dibinde toplanacağı için, koku çok daha hızlı ve kuvvetli şekilde yayılır. Kokusu olmayan sabun ve sıcak su ile tüm tuvalet kutusu güzelce temizlenip durulanmalı ve kurulandıktan sonra yeni kum konarak, kedinin kullanımına hazır hale getirilmelidir.

Kedi Oyuncakları Sever mi?

Evde kedi bakımı yanında kedi oyuncakları sever mi sorusu da merak edilir. Bir kedinin eğlendirilmesi için, çok fazla şey yapmaya gerek yoktur. Bir ip yumağı ile onlarca oyun oynayabilir. Oyun oynamak kedilerin sağlığı ve gelişimi için önemlidir. Kediler için oyun zamanı av takip etmek, avlamak ve yalamak isteğini uyandırır. Egzersiz yapmalarına olanak tanır ve mutlu olurlar. Piyasada kedi oyuncakları bulunur ve çoğu kedi ufacık bir top ya da bir saç tokasından bile, kendine oyun çıkarabilir.

Etiketler: kedi kuru mama, kedi yaş mama, kedi kumu, kedi oyuncakları
Ekim 20, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR